مقدمه:
پیاده‌روی اربعین و سؤالات و دغدغه‌های مربوط به آن، با نزدیک‌شدن به این ایام اربعین، موضوع گپ و گفت خیلی از زائران حسینی است می باشد.،

اما اینکه ملزومات پیاده‌روی اربعین در این سفر چه وسایلی می باشند؟ از طرفی در مورد چگونگی و شرایط پیاده روی اربعین سوالات متعددی وجود دارد که در این مقاله برای آمادگی بیشتر زائران این سفر معنوی، به آنها پاسخ داده می شود.

به طور کلی وسایل ضروری برای سفر اربعین را می توان در چند دسته وسایل بهداشتی و نظافتی، لباس، خوراکی ها، مدارک، وسایل الکترونیکی و داروها دسته بندی کرد.

حال و هوای روزهای اربعین

این روزها زائران خوش‌ذوقی را می‌بینیم که در صفحات اجتماعی‌شان عکس‌های پیاده‌روی را می‌گذارند و پای عکس‌هایشان یا حسین شهید و نام موکب‌ها را می‌نویسند.به‌طور متوسط تمامی افراد بالای ۱۰ سال، بدون هیچ مشکلی در روز سوم، مسیر را به پایان می‌رسانند.

زمان پیاده‌روی اربعین که برسد حال و هوای کشورمان هم رنگ و بوی دیگری می‌گیرد. هر سال در ایام منتهی به اربعین حسینی، زائران و عشاق ثارالله مسیر نجف تا کربلا را به‌عنوان یک سنت حسنه با پای پیاده طی می‌کنند.

آشنایی با سوالات و ملزومات پیاده‌روی اربعین
وسایل شخصی سفر کربلا

کوله پشتی بزرگ، سبک و استاندارد با بندهای پهن اولین نکته‌ای که باید به آن توجه کنید این است که از چمدان یا ساک دستی استفاده نکنید.

حتماً یک کوله پشتی مناسب و با بندهای پهن تهیه کنید که به ستون فقرات شما آسیبی وارد نکند؛ از کیف چرخدار استفاده کنید. می توانید همانجا چرخ دستی تهیه کنید و هر چند نفر کیفتان را روی یک چرخ دستی بگذارید.

دعا و زیارت مخصوص اربعین را در گوشی موبایل‌تان به همراه داشته باشید.
باند کشی
چتر سبک
کیسه برای نگهداری کفش ها
عصا در صورت نیاز
دفترچه یادداشت و خودکار
نقشه شهرهای عراق
پتو مسافرتی کوچک و سبک حمل کیسه خواب سخت است، مگر کیسه خوابهای خیلی سبک و کوچک.

اگر خوب برنامه ریزی کنید، در موکب ها و مبیت ها جای برای خواب پیدا می شود. به افرادی که بیرون می مانند پتو داده می شود. البته احتمال گرفتار شدن در سرما وجود دارد. اگر خانواده همراه دارید بیشتر احتیاط کنید.)

وسایل بهداشتی پیاده روی اربعین 
سعی کنید داروهای ضروری مانند قرص سرماخوردگی یا مسکن حتماً به همراه داشته باشید. همچنین پماد و باند کشی برای گرفتگی پا و عضلات هم فراموش نکنید. البته در آنجا ایستگاه‌هایی برای خدمت رسانی وجود دارد اما به همراه داشتن این موارد واقعاً لازم است.

داروهای ضروری و روزانه (قرص و شیاف استامینوفن، داروی سرماخوردگی، اسهال، استفراغ و معده مثل رانیتدین، از کننده عضلات، قرص های تقویتی و مولتی ویتامین)

پماد برای سوختگی، عرق سوز شدن و تاول (مثل کالاندولا یا زینک اکساید یا پودر بچه)
اسپری بینی سدیم کلراید (روزی چند بار برای شستشوی بینی استفاده کنید)
شامپو و شوینده برای لباس

صابون مایع یا خمیری کوچک که همیشه همراهتان باشد. صابون تیوپی (مشابه خمیر دندان است مثل صابون خمیری بهامین)
ژل یا اسپری ضدعفونی
چسب زخم
نوار
کرم مرطوب کننده، بالم لب و ضد آفتاب
دستمال مرطوب و دستمال کاغذی
تعدادی کیسه فریزر
مام ضد عرق
ماسک
ظرف آب که همیشه همراهتان باشد

وسایل شخصی مانند مسواک، خمیردندان، لیوان دردار، شانه، حوله دستی، حوله حمام، قاشق، چنگال و چاقوی مسافرتی
ملحفه نازک برای خواب
قاشق و چنگال
دستکش یک بار مصرف برای مواقعی که از سرویس های بهداشتی عمومی استفاده می کنید.
مهر و تسبیح
دمپایی
ناخن گیر
نخ شیرینی (چند متر جهت احتیاط برای بستن چیزهای مختلف به درد می خورد.)
سنجاق قفلی
نخ و سوزن
هدیه برای خادمین مخصوصاً خادمین عراقی (از بسته های کوچک آجیل استقبال می کنند.)

هدیه برای کودکان خادمان و زائران مثل بادکنک، شکلات، لواشک پذیرایی، خودکارهای فانتزی، جاسوئیچی فانتزی و ماشین بازی یا عروسک کوچک. تل و گل سر هم خیلی رایج و تا حدی تکراری است.

خوراکی ها سفر اربعین 
در سفر اربعین نیازی به همراه داشتن غذا یا خوراکی نیست فقط پیشنهاد می‌شود خشکبار مانند انجیر خشک، کشمش و آجیل به همراه داشته باشید.

(که برای تغییر ذایقه و تنظیم مزاج مفید است)
تنقلات خشک، مقوی و کم وزن مانند توت خشک، مویز، خرما، پسته، آلو خشک، خرمای خشک، آب نبات، انجیر، مغز بادام
لیمو ترش و نمک
نان خشک سبوسدار
شکلات تلخ
عرق کاسنی و خاکشیر برای جلوگیری از گرمازدگی
عسل تیوپی
وسایل الکترونیکی سفر کربلا

به همراه داشتن گوشی و شارژر بسیار ضروری است. شما میتوانید از طریق وای فای رایگانی که در اختیارتان در طول مسیر قرار میدهند استفاده کنید.

سیم کارتهای ایرانی گاهی قطع می شدند و اینترنت خوبی نداشتند. بهتر است سیم کارت عراقی موقت بگیرید و آن را به اندازه ای شارژ کنید که بتوانید اینترنت خریداری کنید.

شارژر موبایل
مبدل برق
هندزفری
پاور بانک
سه راهی
سیم کارت عراقی

لباس مناسب پیاده روی اربعین
بهتر است لباسهای چند منظوره بیاورید. مثلاً لباس زیر گرم که هم در سرما زیر لباس اصلی بپوشید هم به جای زیرپراهنی یا تی شرت در خوابگاه قابل استفاده است؛ شب‌ها در عراق سرد است بنابراین پیشنهاد می‌شود که حتماً از لباس مناسب استفاده کنید.

نکته بر حسب فصول سال لبلس همراه داشته باشید.
پتو به وفور در عراق در موکب ها یافت می شود.

کلاه و عینک آفتابی
جوراب نخی و دستکش (برای محافظت از آفتاب و آلودگی، جوراب حوله ای ضخیم می تواند فشار به پا را در پیاده روی کم کند.)
پارچه نخی روشن مانند چفیه برای پوشاندن سر و صورت در برابر آفتاب به خصوص برای آقایان برای محافظت از سر و گردن (به عنوان خشک کن، کلاه، ماسک گرد و خاک و …)

لباس گرم سبک برای شب ها
خانم ها بهتر است از چادرهایی استفاده کنند که امکان حمل کوله پشتی را داشته باشند.
زیرانداز جمع و جور
لباس زیر
شلوار راحتی برای خواب
لباس تمیز اضافه

کفش سبک راحت و حدالامکان طبی، کفش شما باید به راحتی از پایتان خارج شود چون در طول مسیر ممکن است بارها مجبور شوید کفش هایتان را از پا در بیاورید بنابراین سعی کنید از کفش های بنددار استفاده نکنید.

کفش نو که هنوز به ان عادت نکرده اید یا ممکن است با مشکلات آن آشنا نباشید را نپوشید. کفشی که می پوشید حداقل یک سانت ارتفاع یا لژ داشته باشد و کفی راحت. همچنین می‌توانید یک جفت دمپایی راحت همراه‌تان داشته باشید که در حرم از آنها استفاده کنید.

مدارک لازم برای پیاده روی اربعین 
پاسپورت یا گذرنامه که به مدیر گروه پیاده روی تحویل می شود یاک یف گردن آویز پاسپورت یا کیف کمری برای حفظ آن به همراه داشته باشید. (دقت کنید که پاسپورت شما باید حداقل ۶ ماه اعتبار داشته باشد در غیر این صورت باید نسبت به تمدید پاسپورت‌تان اقدام کنید.)
کارت شناسایی
پول ایرانی و ارز دینارعراقی (بعضی ها پول ایرانی قبول نمی کنند مخصوصاً برخی تاکسی ها)

وسایل ممنوع سفر اربعین
مواد مخدر یا روانگردان
پول زیاد
دستگاه بی سیم
مواد غذایی فاسد شدنی
لوازم به قصد فروش
طلا و اشیاء گران قیمت
چاقوی بزرگ
لپ تاپ و تبلت
نیازی به مدارکی مانند شناسنامه و گواهینامه نیست.
نکات پیاده روی اربعین
از انتخاب و استفاده از مسیرهای نشناخته و غیر معمول جدا خودداری کنید.
برای پیاده روی از همان مسیر همیشگی نجف تا کربلا استفاده کنید.
به هیچ وجه در طول مسیر با عراقی ها بحث سیاسی و مذهبی نکنید.
حتا اگر فردی عراقی تلاش داشت سر صحبت را با اختلافات مذهبی و سیاسی با شما باز کند، شما به این صحبت ادامه ندهید و بگویید همه ما زائران و عاشقان امام حسین هستیم و هدفی جز این ندارید.
تصور نکنید چون عراقی ها عرب هستند از فارسی چیزی نمی دانند و می توانید هر حرفی بزنید. بسیاری حتا اگر عربی حرف بزنند، فارسی هم متوجه می شوند؛ بنابراین مراقب حرف زدنتان باشید.
شرایط خوراک در اربعین چگونه است؟
سعی کنید وسایل کم‌وزنی را با خود حمل کنید. نیازی به همراه داشتن غذا یا آب نیست، چون مقدار زیادی غذا و آب در مسیر موجود است. فقط یک بطری آب و مقداری خشکبار مانند پسته، بادام، انجیر خشک، برگه زردآلو به همراه داشته باشید.

اطلاعات ضروری نجف تا کربلا
میزان مسافت: ۸۰ کیلومتر
تعداد ستون‌ها: ۱۴۵۲ ستون
فاصله بین هر ستون: ۵۰ متر (۲۰ ستون = ۱ کیلومتر)
زمان لازم برای پیاده‌روی کل مسیر: ۲۰ تا ۲۵ ساعت (متوسط روزی ۷ تا ۸ ساعت)
زمان تخمینیِ پیاده‌روی: ۲ تا ۳ روز

حداقل شرایط جسمانی برای پیاده‌روی
برای افرادی‌که مشکل قلبی دارند و همچنین بیماران دیابتی به دلیل امکان بروز آسیب و زخم در کف پا به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود که راهپیمایی طولانی‌مدت داشته باشند.

سال‌مندان بالای ۵۰ سال و همچنین پسران کمتر از ۱۵ سال و دختران کمتر از ۱۳ سال هم بهتر است به دلیل ضعف جسمانی و امکان خطر از این سفر معنوی پرهیز کنند و یا حداقل پیاده‌روی طولانی‌مدت نداشته باشند.

کالری‌سوزی ۸۰ کیلومتر پیاده‌روی
• ۶۰ کیلوگرم وزن: ۹۶۶۴ کالری
• ۷۵ کیلوگرم وزن: ۱۲۰۸۰ کالری
• ۸۵ کیلوگرم وزن: ۱۳۶۹۱ کالری

کسب آمادگی لازم برای ۸۰ کیلومتر پیاده‌روی
معمولاً برای گروه سنی ۱۵ تا ۵۰ سال مشکل خاصی به‌وجود نمی‌آید، ولی با این‌حال بهترین کار این است که فعالیت‌هایی در حد نیم ساعت تا چهل و پنج دقیقه، پیاده‌روی سریع یا در حین آن نرم دویدن و حرکات کششی را در طول روز داشته باشید تا برای پیاده‌روی آماده شوید.

چه وسایلی همراه داشته باشیم؟
در این سفر، شما باید یک کوله‌پشتیِ بزرگ همراه داشته باشید که حاوی دو سری بار است؛ یک‌سری بار برای کل سفر یک هفته در کربلا و نجف و کاظمین و یک‌سری، برای سفر سه روزه پیاده‌روی اربعین. وسایلی مثل لباس، لباس گرم،(در اینکه اربعین در چه فصلی  از فصول سال قرار دارد با توجه به نیاز خودتان لباس خود را آماده کنید.

همچنین  رول دستمال‌کاغذی، مسواک، حوله شخصی، لیوان و کلاه آفتاب‌گیر همراه داشته باشید. پیاده‌روی اربعین، با سفرهای دیگر تفاوت زیادی نمی‌کند، اما برای سه روز پیاده‌روی وسایلی نیاز است که در زیر به آن‌ها اشاره خواهد شد : 

- به جای همراه داشتن کیف دستی یا کیف خرید از کوله پشتی سبک استفاده کنید.

- مقداری دارو مانند قرص سرماخوردگی، پماد برای رفع گرفتگی های عضلات پا، باند کشی برای بستن پا برای دو یا سه روز پیاده‌روی همراه داشته باشید؛ البته تعدادی کلینیک‌های کوچک و کمپ‌های درمانی در طول مسیر وجود دارد.

- سعی کنید وسایل کم‌وزنی را با خود حمل کنید. نیازی به همراه داشتن غذا یا آب نیست، چون مقدار زیادی غذا و آب در مسیر موجود است. فقط یک بطری آب و مقداری خشکبار مانند پسته، بادام، انجیر خشک، برگه زردآلو به همراه داشته باشید.

- برای جلوگیری از سرما خوردگی، لباس‌های مناسب به همراه داشته باشید. البته هوا در طول روز مناسب و در شب‌ها خنک است.

- کرم مناسب برای تاول و عرق‌سوز به همراه داشته باشید؛ البته اگر می‌دانید دچارش می‌شوید.

- همراه‌داشتنِ یک عدد کیسه خواب، برای استراحت در امان ماندن از خاک و سرما لازم است.

- پاسپورت و شارژر موبایل را حتماً به همراه داشته باشید.

- امکان گم‌کردن همراهان تان در طول مسیر وجود دارد؛ بنابراین باتوجه به آنتن ندادن موبایل در بعضی نقاط، همچنین به دلیل ترافیک بالای شبکه از همان ابتدای مسیر شماره ستون‌ها را انتخاب کنید که اگر همراهان تان را گم کردید زمان رسیدن به آن علم توقف کنند.

- همه خدمات در طول مسیر مانند اسکان، نوشیدنی‌ها، غذاها و حتی ماساژ به‌صورت رایگان ارائه می‌شود. نیازی به حمل مقدار زیادی پول نیست. فقط مقداری پول عراقی همراه داشته باشید.

- سرویس‌های بهداشتی فراوانی در طول مسیر قرار دارند و همین‌طور تعدادی از موکب‌ها نیز سرویس بهداشتی فرنگی دارند. از آنجا که آب برای شستن دست‌ها، بعد از دستشویی، سرد است و مایع و آب برای شستن دست‌ها کم است، همراه خود تعدادی دستکش یک‌بار مصرف داشته باشید تا برای توالت‌رفتن استفاده کنید. صابون خمیری و ژل شستشو حتماً همراه داشته باشید.

- نیازی نیست نگران به پایان رساندن مسیر باشید. در هر جایی تصور کردید که دیگر توانایی ادامه‌دادن ندارید، می‌توانید از ون، ماشین و یا اتوبوس‌هایی که در مسیر هستند، برای رسیدن به کربلا استفاده کنید.

- به‌طور متوسط تمامی افراد بالای ۱۰ سال، بدون هیچ مشکلی در روز سوم، مسیر را به پایان می‌رسانند.

- از اینکه نام و آدرس هتل و یا حسینیه محل سکونت خودتان در کربلا را می‌دانید اطمینان حاصل کنید.

- بهتر است چتری سبک به همراه داشته باشید، چون باران‌های عراق بسیار سنگین است.
 
-بعد از دو ساعت راه‌ رفتن، نیم ساعت استراحت کنید یا اینکه اگر دچار گرفتگی عضلانی می‌شوید، حتماً قرص متاکارمابول همراه داشته باشید و یا وعده‌های غذایی را به‌ موقع مصرف کنید تا دچار افت قند نشوید.

کوله پشتی انتخابی‌تان باید به‌خوبی بر روی دوش شما قرار گیرد، به گونه‌ای که باعث خستگی و ایجاد فشار بر روی کتف و شانه‌های تان نشود.
 
کفش مناسب پیاده‌روی
اگر کفش شما مناسب نباشد، در همان ابتدای پیاده‌روی دچار مشکل خواهید شد. به همین دلیل حتماً لازم است که از دمپایی و کفش مناسب پیاده‌روی استفاده کنید. به‌هیچ‌وجه برای پیاده‌روی اربعین کفش نو تهیه نکنید یا حداقل آن را از یک ماه قبل بپوشید.

کفشی را انتخاب کنید که کفی مناسب داشته باشد و عرق نکند. در غیراین‌صورت ممکن است کوفتگیِ عضلانی و تاول پاها شما را اذیت کند. کفش‌های نو و بندی نپوشید.

بهتر است یک کفش مناسب و آزاد انتخاب کنید، چون در طول مسیر دائماً برای استراحت در موکب‌ها، ناچار به در آوردن کفش از پاهایتان هستید. برای انتخاب کفش مناسب به این موارد دقت کنید:

* پنجه کفش باید پهن باشد؛
* پاشنه باید پهن و با ارتفاع دو تا چهار سانتی‌متر باشد؛
* جنس پاشنه و کف کفش باید سبک، انعطاف‌پذیر و با استحکام نسبی باشد؛
* کفی کفش (جایی‌که انگشت‌های پا قرار می‌گیرد) باید نیم تا یک سانت ارتفاع داشته باشد؛

* برای جلوگیری از پیچ‌خوردگیِ مچ پا بهتر است کفش‌های ساق‌دار (تا بالای قوزک پا) انتخاب کنید؛
* قسمت رویی کفش باید از جنس خوب و ضد آب باشد، تا امکان تنفس را به پای فرد بدهد و باعث تجمع رطوبت زیاد در کفش نشود؛
* اگر از صافیِ کف پا رنج می‌برید و قوس کف پای کمتری دارید، بهتر است قبل از شروع پیاده‌روی، کفیِ طبی مناسب تهیه کند.
* یادتان باشد که یک کفش بدون بند و سبک و راحت انتخاب کنید.
 
کوله‌پشتی مناسب پیاده‌روی
انتخاب کوله پشتی مناسب نیز به قدر انتخاب کفش مناسب اهمیت دارد،سعی کنید از کوله‌پشتی راحت و سبکی استفاده کنید. برای انتخاب کوله‌پشتی مناسب به این موارد دقت کنید:
- کوله پشتی انتخابی‌تان باید به‌خوبی بر روی دوش شما قرار گیرد، به گونه‌ای که باعث خستگی و ایجاد فشار بر روی کتف و شانه‌های تان نشود.

- برای اطمینان از راحتیِ کوله، وسایل خود را درون آن بگذارید و کمی با آن قدم بزنید. یادتان باشد که حتی کوچک‌ترین فشار را نادیده نگیرید و در صورت آزردگی به فکر کوله‌ای بهتر باشید.

- بندهای کوله‌پشتی باید پددوزی‌شده و با ضخامت مناسب باشد و علاوه‌بر قابل تنظیم‌بودن، ستون فقرات شما را در طول مسیر اذیت نکند. بندهای یک کوله‌پشتی مناسب باید تقریباً بین ۲ تا ۴ سانتی‌متر عرض داشته باشد.

- در طی این سه روز پیاده‌رویِ مداوم، شما حتی وزن کوچک‌ترین وسیله خود را حس می‌کنید و در آخرهای سفر تمایل دارید حتی کوله خیلی سبک را هم کنار بگذارید؛ بنابراین در انتخاب کوله و وسایل درون آن دقت زیادی داشته باشید.
 
شماره‌های مهم
* اورژانس: ۱۰۴
* افراد گمشده: ۰۷۸۰۱۳۰۰۵۶۱
* احکام شرعی: ۰۷۸۱۴۶۵۱۳۵۳
* اداره مرکزی: ۰۷۸۰۱۰۰۴۷۵۸
 
وسایل ممنوع یا غیرضروری
• قیچی و چاقوی بزرگ؛
• دستگاه یا گوشی بی‌سیم؛
• هر نوع ارز بیش‌ازحد متعارف؛
• هر نوع مواد غذایی فاسد شدنی؛
• هر نوع مدارک، اسناد و اوراق بهادار؛
• خریداری و حمل تلفن بی‌سیم با برد بلند؛
• هر نوع مواد مخدر یا داروهای روان‌گردان؛
• طلا، جواهر و هر نوع اشیاء زینتی گران بها؛
• کتاب غیر ادعیه، نشریه، پوستر و اوراق تبلیغاتی؛
• شناسنامه،‌ گواهی‌نامه رانندگی، دفترچه بیمه و یا هر نوع کارت؛
• هر نوع لوازم و اشیاء به قصد فروش و به تعداد بیش‌از‌حد مصرف.
 
چه خوراکی‌هایی همراه داشته باشیم؟
از بین خوراکی‌های همراه، آجیل و نان‌های خشک سبوس‌دار به سیستم گوارشی خیلی کمک می‌کنند. توصیه می‌شود که کشمش، میوه‌های خشک، نخودچی و شکلات به همراه داشته باشید.

شکلات شیرین باعث ایجاد تشنگی می‌شود، اما شکلات تلخ انتخاب خوبی برای یک پیاده‌روی طولانی است. در واقع شکلات تلخ برای تأمین انرژی بسیار مفید است.
 
مراقب سلامتی خود باشید
بعد از دو ساعت راه‌رفتن، نیم ساعت استراحت کنید. بیشتر خادمینِ موکب‌ها آموزش ماساژ دیده‌اند، ولی اگر دچار گرفتگی عضلانی می‌شوید، حتماً قرص متاکارمابول همراه داشته باشید.

وعده‌های غذایی را به‌موقع مصرف کنید تا دچار افت قند نشوید. در طول مسیر موکب‌دارها به بهترین شکل از شما پذیرایی خواهند کرد. سعی کنید مایعات زیاد مثل چای، آب، فرنی، سوپ زیاد میل کنید؛‌ زیرا باعث دفع عفونت‌های بدن تان می‌شود.
 
یادی از عاشورا در مسیر اربعین
زیارت امام حسین علیه السلام با خستگی پیاده‌روی، گویی مزه‌ای دوچندان دارد و اینجاست که پا و دل باهم ارتباط پیدا می‌کنند! در طول مسیر، هنگامی‌که پاهایمان خسته می‌شود، کافی است برای آماده‌شدن دل. کمی اگر تصور کنی، به وضوح کاروانی را خواهی دید که از کربلا به سوی شام به اسیری می‌روند.

و وقتی نگاهت را به طرفین برمی‌گردانی و می‌بینی اینچنین با عزت در حال راه رفتنی و این‌چنین از تو پذیرایی می‌شود، مطمئناً با خود می‌گویی این کجا و آن کجا؟ اینجاست که آدمی می‌گوید: «لا یوم کیومک یا اباعبدالله»

نتیجه:
در سفر معنوی اربعین برخی افراد عجله می‌کنند و لوازم ضروری را فراموش می‌کنند.این فراموشی باعث زحمات و سختی های زیای در طول مسیر می شود.

از طرفی افراد کم تجربه وسائل زیادی با خود حمل می کنند که این مورد هم باعث عسر و حرج و سختی در طول مسیر پیاده روی می شود

لذا برخی از لوازم سفر اربعین مانند.گذرنامه، کیف پاسپورتی یا کیف گردنی، کوله پشتی، دارو‌های ضروری، کفش، ارز و دینار عراقی .و … از جمله مواردی هستند که باید در اولویت دیگر ملزومات قرار دهد.

منبع :
سایت درفیتامین
https://www.imna.ir/news/602892
https://radincharm.com/post
https://www.tasvirezendegi.com/
*این مقاله در تاریخ 1401/7/14 بروز رسانی شده است.